Mysterieuze persoon waargenomen in ‘de Krekelberg’

Dirk Van Hoye    466 hits

Sinds enige tijd verblijft er een wat apart figuur in de Krekelberg, een groep van assistentiewoningen. Hij luistert naar de naam James en is afkomstig uit het Gentse, vermoedelijk geboren in het UZ Gent.

James is een zorgrobot die gedurende een zestal maanden uitgetest wordt bij enkele bewoners in de residentie. Hij maakt deel uit van een klinische studie van de universiteit in Gent. In deze studie wordt onderzocht of het gebruik van een robot, gecombineerd met een tablet met verscheidene applicaties, invloed heeft op de fysieke, cognitieve en sociale toestand van de bewoners. Het uiteindelijke doel is om te onderzoeken of de robot kan stimuleren en of kan ondersteunen op vlak van fysieke en cognitieve mogelijkheden, kwaliteit van leven, participatie en meer.

Alvast één van onze bewoners, Agnes is zeer enthousiast. Via James kan ze ondermeer allerlei liedjes van vroeger beluisteren waaraan ze goede herinneringen heeft.  Af en toe spelen ze ook samen een kaartspel of een spelletje zoals ‘4 op een rij’. James helpt ook om het lichaam fit te houden en kan stimuleren om bepaalde lichaamsoefeningen te doen. Agnes heeft alvast een goed gevoel bij James en ze mist hem zelfs als James weer eens moet verhuizen om bij een andere bewoner te gaan…

Het onderzoek is een aantal weken bezig en zal na één jaar afgerond worden. We kijken uit naar de resultaten.